Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Hälsofördelar med bastubad

Visst är det avslappnande och härligt att bastubada, och visst känner man sig väldigt behaglig i kroppen efteråt? Kanske är det inte så förvånande när studie efter studie visar på fördelar som minskad oro och stress, men visste du att bastubad också har positiva effekter på immunförsvar, blodtryck och huden?

bastubad hälsoeffekter

Vad händer i kroppen när vi bastar?

Kroppens största organ är huden. När vi svettas renas huden från oljor, bakterier och smuts. Att regelbundet svettas och sedan tvätta av svetten rengör huden på djupet, men när vi svettas mycket behöver vi också fylla på kroppen med vatten, så glöm inte att dricka. Bastubad har visat sig gynnsamt mot psoriasis, och psoriasisförbundet rekommenderar regelbundet bastubad.

Immunförsvaret reagerar faktiskt positivt på värmen. I värmen ökar produktionen av vita blodkroppar, precis som den gör när kroppen försätter sig i feber. 

Studier visar hur hjärta och blodkärl gynnas av bastubad. Personer med hjärtsvikt kan via regelbundet bastubad få något förstärkt hjärtfriktion. I en studie bastar en testgrupp i 30 minuter. Efter bastubadet hade blodtryck, puls och vänsterkammaren i hjärtats ejektionstid minskat. Studier visar även att blodfetter förbättras och blodkärlen vidgas.

Bastubadets påverkan på stress, ångest och mental hälsa

Hur bastubad påverkar dig mentalt är väldigt individuellt. Mår du bra i bastun och känner dig avslappnad, kan det vara väldigt gynnsamt. Förhoppningsvis kan du tillåta dig att slappna av och fokusera på dig själv.

Det finns forskning som tyder på att regelbundet bastubad minskar oro, ångest och mildare depressioner. Kroppens produktion av oxytocin och serotonin ökar i bastuns värme, vilket får oss att må bättre.

Hans Hägglund, professor på Uppsala universitet, berättar på nyhetsmorgon om hur finska studier på män visar att regelbundet bastubadande har en förebyggande effekt mot demens. 

bastubad bra för hälsan

När ska man inte basta?

I flera tillstånd ska du direkt undvika att basta. Är du tveksam rekommenderar vi att du rådfrågar en läkare.

Du bör inte basta om du har något av följande:

  • Feber
  • En pågående infektion
  • Nyligen haft en hjärtinfarkt
  • Kärlkramp
  • Ökad risk för stroke
  • Inte kan svettas
  • Har problem att reglera kroppsvärme, exempelvis om du har MS

Avbryt bastubadande om det inte är behagligt. Känner du yrsel eller blir väldigt trött bör du kliva ut ur bastun och ta frisk luft. Det är olika hur varmt man klarar av och ju högre luftfuktigheten är, desto lägre temperaturer klarar vi i bastun.

Glöm inte att du måste dricka rikligt med vatten när du svettas och utsätter dig för värme. 


Välj din bastutunna här, eller spana in våra favoriter nedan.

Aino Bastutunna

Bastutunnan Aino

4 meter bastutunna i termoträ inklusive omklädningsrum, belysning, bastuaggregat Harvia Cilindro 9kW eller vedeldade Harvia M3 med bastustenar, brandskyddsskiva i cement och skorsten, bänkar och ryggstöd samt halvt- eller fullt panoramaglas

Bastu Sirpa

Bastutunnan Sirpa

4 meter bastutunna i termoträ inklusive terass, belysning, bastuaggregat Harvia Cilindro 9kW, eller vedeldade Harvia M3 med bastustenar, brandskyddsskiva i cement och skorsten, bänkar och ryggstöd och halvt- eller fullt panoramaglas.


Källor och relaterade artiklar: Uppsala universitet, SVT Nyheter, Studie, Hans Hägglund på TV4